ترس یک احساس و هیجان است که در ذهن افراد پرورش پیدا می کند و انسان را از خطر حفظ می کند. ترس علت بیرونی دارد در حالی که دلشوره و اضطراب بدون وجود تهدید خارجی می باشد.
کودکان در زمان شکل گیری شخصیت و ایجاد عادات مختلف بامشکلاتی از قبیل ترس، ناخن جویدن، لکنت زبان، تیک، اضطراب و...مواجه می شوند.
هدف از بررسی ترس و عوامل و علل آن، نحوه ی پیشگیری ، درمان این بیماری روانی که برای کودکان و بزرگسالان مشکلات زیادی به وجود می آورد دادن اطلاعات پیرامون ترس طبیعی و غیر طبیعی و فوبیا و حل این بیماری می باشد.
روانشناسان معتقدند که کودک ترس و اضطراب را از طریق یادگیری، فرا می گیرد.البته تعدادی بر این باورند که زمینه ی ترس از هنگام تولد در نوزاد وجود دارد.ترس اکتسابی است ولی زمینه ی توارثی نیز دارد.
ترس: احساس ناخوشایندی که در رویارویی با خطر ایجاد می شود و طبیعی است. کودکان تمایل شدید به اکتساب ترس های مادران از خود نشان می دهند و این در مورد ترس از حیوانات، حشرات، رعد و برق و....ملاحظه می شود.کودک از طریق همانندسازی یا مشاهده ی مادر ترس را فرا می گیرد.
انواع ترس
1-استرس ها: به صورت دیدن یک صحنه ی ترسناک یا شنیدن صدای وحشتناک در انسان ایجاد می شود و گاهی باعث نجات انسان از خطر می شود.
2-فوبیاها: ترس بیمارگونه که نوعی اختلال است و به دلایل مختلفی که در گذشته اتفاق افتاده، ایجاد می شود.این نوع ترس گاهی باعث اختلال در زندگی عادی فرد می کند.
مواردی از ترسهایی که به ترتیب وجود دارد عبارتند از: ترس از مکان/ ما/ خزندگان عجیب/ بلندی/ تاریکی/ سگ/ صائقه/ دیگرا/ پرواز/ دندانپزشک
عکس العملهای معمول در برابر ترس: فریاد کشیدن – حمله آنی – فرار کردن – بیهوش شدن
از بدترین آثار بدنی ناشی از ترس ،آسیبی می باشد که به قلب و سیستم قلبی عروقی وارد می شود و در بلند مدت مشکلات قلبی جدی را به وجود می آورد.
ترس باعث افزایش سطح هورمون آدرنالین و کورتیزول می شود و در بلند مدت با هورمونهای مرتبط دیگر می تواند اثر منفی بر سیستم ایمنی بدن و تضعیف آن در برابر عفونت ها ،ویروس ها و بیماری های دیگر شود.
این احساس ناخوشایند در بلند مدت نه تنها به اضطراب بلکه به افسردگی، احساس غم،کج خلقی و خستگی منجر می شود و این پایداری حالت باعث کاهش اعتماد به نفس و تضعیف حافظه و سهل انگاری در فرد می شود.
ریشه ی ترس این است که ما در مورد موضوع ترسناک از دید خودمان اطلاعات نداریم و آن را تجربه نکرده ایم و خارج از کنترل ماست. داشتن تجربه ی منفی در مورد یک موضوع هم باعث ترس از آن می شود.
یکی از بهترین راههای مقابله با ترس روبروشدن با آن موضوع است.
برای کاهش یا حذف ترس راههای زیر پیشنهاد می شود:
1-تقویت اعتماد به نفس:حذف جمله ی من نمی توانم و قبول خود
2-بازسازی تصورات ذهنی: تعویض تصور ذهنی با واقعیت
3-تقویت ایمان: احساس وصل بودن به منبع قوی در تنهایی
4-گام های کوچک برای غلبه بر ترس
5-تکرار فعالیت ها و گامهای کوچک
6-نمونه های حل شده ی ترس خود را بیابید.
7-درباره ی نگاه و فکر دیگران نسبت به خود نگران نباشید.
8-منظم ورزش کنید.
9-عضلات خود را آرام کنیدبا دوش آب گرم گرفتن/ انجام حرکات کششی/ ماساژ/ خواب شبانه
10-تغذیه مناسب با سبزیجات/ میوه/ حبوبات/ پروتئین/ خوردنی های کاهش دهنده ی استرس: فندق و آجیل/ ماهی چرب/ تخم مرغ/ تخم کدو تنبل/ شکلات تلخ/ زردچوبه/ بابونه چای سبز
11-آهسته کردن انجام کارهای زندگی
12-گوش کردن موسیقی دلخواه
13-رفتن به طبیعت
14-دعا و نماز و نیایش
15-یوگا و مدیتیشن/ خندیدن